Titlerne afgjort i sæsonfinalen

Der var spænding helt til den sidste afdeling af dette års ABB FIA Formula E World Championship, hvor finalen blev kørt på gaderne i Sydkorea.

Antonio Felix da Costa i DS Techeetah tog sæsonens sidste Pole Position, foran Edoardo Mortara i ROKiT Venturi Racing, Jake Dennis i Avalanche Andretti, mesterskabsførende Stoffel Vandoorne i Mercedes-EQ, Robin Frijns i Envision Racing, Lucas Di Grassi i ROKiT Venturi Racing, Dan Ticktum i NIO 333, Jean-Eric Vergne i DS Techeetah, Maximilian Günther i Nissan e.dams, og Sergio Sette Camara i Dragon Penske på P10.

Den eneste titelkandidat udover Vandoorne, Mitch Evans i Jaguar TCS Racing, havde en rigtig skidt kvalifikation, og måtte starte løbet fra 13. position.

Sacha Fenestra fik Formel E debut for Dragon Penske, da Antonio Giovinazzi havde en håndskade efter et uheld i gårsdagens løb, og ikke kunne køre. Han kvalificerede sig som den langsomste kører i feltet. Han skulle dog ikke starte sidst, da Alexander Sims havde intet mindste end 60 pladsers straf, da bilen skulle genopbygges efter gårsdagens uheld.

HANA BANK Seoul E-Prix 2022 Race 2 start
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

Der var lidt skubben i Sving 1, men alle kom godt igennem – men i Sving 2 var der ballade i midterfeltet. Man kunne godt se at det var allersidste løb med de nuværende biler, for ingen tog hensyn til hinanden og deres materiel, hvor Andre Lotterer blev en af de store tabere, og måtte udgå.

Di Grassi faldt tilbage på P7, mens Oliver Askew var en af kørerne som var rykket fremad i feltet.

På 3. omgang dykkede Mortara meget meget sent, og kom forbi Da Costa, som også tabte en plads til Dennis.

Oliver Rowland måtte også parkere bilen i pitten. Dan Ticktum pittede med tekniske problemer, fra en ellers pointgivende position.

Antonio Felix da Costa
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

Pascal Wehrlein var den første kører til at aktivere den første af 2 Attack Mode, på 4 minutter hver.

Evans fik stille og roligt arbejdet sig frem til 9. pladsen, da han havde holdt sig ude af ballade.

Pascal Wehrlein holdt i afkørselsområdet i Sving 4, mens Nyck de Vries også kørte rundt med et ødelagt baghjulsophæng. Der havde været kontakt mellem de to biler, og begge måtte udgå med skadede biler.

Efter at have været med i top-10 i starten af løbet, var Maximilian Günther faldet tilbage på sidstepladsen, af de biler som stadig kørte. Han var en af dem som var involveret i balladen på første omgang.

Stoffel Vandoorne, Mitch Evans, Lucas Di Grassi, Edoardo Mortara, og Antonio Felix da Costa var de 5 kørere, som fik sæsonens sidste Fan Boost.

Di Grassi måtte pitte på grund af en punktering, og dermed var hans chancer for point ovre.

Mitch Evans
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

Der kom Safety Car med 24 minutter tilbage af løbet, da Maximilian Günther holdt stille ude på banen, efter han ramte betonmuren, med et knækket hjulophæng. Samtidig kunne Wehrleins bil også flyttes lidt længere væk fra banen, selvom løbsledelsen i første omgang havde bestemt at lade den stå, hvor den var parkeret.

Løbet blev frigivet igen, med lige under 14 normale minutter tilbage på uret, men der ville komme ekstra tid på grund af SC perioden.

Antonio Felix da Costa forsøgte at tage andenpladsen, ved at overhale Jake Dennis udenom, og ved hjælp af Attack Mode. Der var let kontakt mellem de to kørere, men portugiseren gik i stå helt inde ved barrieren, og måtte til at bakke, for at komme videre – og derved var mange placeringer væk.

Der kom i alt 6 minutter og 45 sekunders ekstra køretid, på grund af den lange Safety Car periode.

Mortara lå og hyggede sig ude foran, med et kæmpe hul ned til Dennis på andenpladsen, mens Vandoorne absolut ikke skulle have noget klinket på P3, da han var på vej mod mesterskabet.

Da Costa var utrolig tæt på at køre op i bagenden på Di Grassi, men nåede at undvige i allersidste øjeblik. Begge kørere lå langt udenfor pointene, med hver deres problemer.

Stoffel Vandoorne
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

Dommerne havde kigget på episoden mellem Jake Dennis og Antonio Felix da Costa, og gav Dennis en 5 sekunders tidsstraf.

Nato faldt ned gennem feltet, og var nu næstsidste kører i feltet.

Sims tabte også et par placeringer, og var dermed ude af pointene.

Sergio Sette Camara fik en 5 sekunders tidsstraf, da han havde skiftet retning ude på langsiden, i forsøget på at forsvare sig mod Norman Nato.

Oliver Turvey fik en 5 sekunders tidsstraf, for at ramt Sacha Fenestraz tidligere i løbet.

Edoardo Mortara
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

Edoardo Mortara vandt løbet foran Stoffel Vandoorne, Jake Dennis (efter tidsstraffen), Robin Frijns, Oliver Askew, Jean-Eric Vergne, Mitch Evans, Nick Cassidy, Sebastien Buemi og Antonio Felix da Costa på P10.

Stoffel Vandoorne er Verdensmester i ABB FIA Formula E World Championship i 2021/22 sæsonen. Mitch Evans sluttede toer, Edoardo Mortara treer, Jean-Eric Vergne firer, og Lucas Di Grassi femmer. Dermed vandt Mercedes-EQ kørermesterskabet for andet år i træk, efter Nyck de Vries vandt det i 2020/21 sæsonen.

Mercedes-EQ er Teammestre for andet år i træk, foran ROKiT Venturi Racing, DS Techeetah, Jaguar TCS Racing, og Envision Racing på P5.

Stoffel Vandoorne
Photo: ABB FIA Formula E World Championship

Det var slut på den 8. ABB FIA Formula E World Championship sæson. Nu bliver alle Gen-2 bilerne sendt på pension, mens der kommer fuldt fokus på Gen-3 bilerne, som holdene allerede er i gang med teste, og som skal starte sæsonen den 14. januar 2023 i Mexico City.

Relaterede nyheder